eerste poging om flake soil te maken

Hier kun je alle algemene vragen en informatie over kevers plaatsen
Plaats reactie
Elias
L1
Berichten: 38
Lid geworden op: di 17 dec 2024, 07:42

eerste poging om flake soil te maken

Bericht door Elias »

Zoals in de titel al gezegd, ben ik een eerste poging begonnen om flake soil te maken. Ik volg een recept van richardsinverts. 10 liter zaagmeel (in mijn geval 2 houtbriketten), 200 gram bloem, 50 gram suiker, en 10 gram gist. ik ben blij dat ik maar 2 briketten gebruikt heb want ze zetten enorm uit en ik heb momenteel maar 1 bak beschikbaar. en deze zat met 2 briketten helemaal vol. Ik heb hier op het forum ergens iets gezien van in het zaagmeel gaten te prikken met een bezem of iets dergelijks wat ik eerst ook heb gedaan maar het recept dat ik volg doet dit niet dus heb ik ze terug dicht gemaakt. (de foto is nog van daarvoor). maar wat denken jullie dat ik best doe? ik heb de bak nu in onze serre gezet waar het nu toch al vrij warm word en in de zomer word dit nog meer dus ik denk dat dat wel goed is. Nu ga ik de bak dus voor een week met rust laten volgens het recept en vervolgens ga ik het om de 2/3 dagen mengen. hopelijk lukt het maar zoniet, ik heb nog 10 briketten over dus zeker genoeg om het opnieuw te kunnen proberen :lol:
Bijlagen
zaagmeelmix flake soil.jpg
zaagmeelmix flake soil.jpg (69.78 KiB) 177 keer bekeken
Gebruikersavatar
Pim
Beheerder
Beheerder
Berichten: 3222
Lid geworden op: wo 04 mar 2009, 16:02

Bericht door Pim »

Wat voor briketten gebruik je (merk en samenstelling)?
René Verheij
Pop
Berichten: 199
Lid geworden op: zo 19 jan 2025, 00:07

Bericht door René Verheij »

Ik snap alleen niet waarom er suiker in moet?
En elke dag mixen is beter tegen het rottingsproces 2 maanden lang. Het behoort naar sterke wijn/gistlucht te ruiken en geen ammoniaklucht want dan is het einde oefening.

Orders van vrouwe professor hiero :lol:
Wel supergaaf dat je het probeert trouwens .
Het is bij ons ook allemaal nog proefondervindelijk.
Elias
L1
Berichten: 38
Lid geworden op: di 17 dec 2024, 07:42

Bericht door Elias »

Pim schreef: vr 18 apr 2025, 17:29 Wat voor briketten gebruik je (merk en samenstelling)?

ruf briketten van de aveve. ik weet niet zeker welk hout het precies is maar het is wel loofhout en er zitten ook geen chemische bindmiddelen in dus ik denk dat ze wel ok zijn.
Elias
L1
Berichten: 38
Lid geworden op: di 17 dec 2024, 07:42

Bericht door Elias »

René Verheij schreef: vr 18 apr 2025, 17:31 Ik snap alleen niet waarom er suiker in moet?
En elke dag mixen is beter tegen het rottingsproces 2 maanden lang. Het behoort naar sterke wijn/gistlucht te ruiken en geen ammoniaklucht want dan is het einde oefening.

Orders van vrouwe professor hiero :lol:
Wel supergaaf dat je het probeert trouwens .
Het is bij ons ook allemaal nog proefondervindelijk.
ik weet eigenlijk ook niet waarom er suiker in gaat maar ik heb gewoon het recept gevolgd. maar ik ga het inderdaad om de 2 dagen al mengen aangezien de meeste bronnen die ik vond (inclusief dit forum) dit aanraden.
René Verheij
Pop
Berichten: 199
Lid geworden op: zo 19 jan 2025, 00:07

Bericht door René Verheij »

Ben benieuwd hoop op goede ervaringen.
Blijft altijd spannend of het lukt.
Wie niet waagt wie niet wint 👍💪
René Verheij
Pop
Berichten: 199
Lid geworden op: zo 19 jan 2025, 00:07

Bericht door René Verheij »

Hier ook 1e poging eindelijk
Bijlagen
Screenshot_20250421_172050_Gallery.jpg
Screenshot_20250421_172050_Gallery.jpg (99.53 KiB) 138 keer bekeken
20250421_143956.jpg
20250421_143956.jpg (83.3 KiB) 138 keer bekeken
Elias
L1
Berichten: 38
Lid geworden op: di 17 dec 2024, 07:42

Bericht door Elias »

Gisteren heb ik mijn zaagmeel gemengd en het voelde toch eerder aan de koude kant. Is dit normaal en moet het gewoon nog wat opstarten? Zoniet, doe ik er dan wat meer gist in om het weer op gang te krijgen?
René Verheij schreef: ma 21 apr 2025, 17:20 Hier ook 1e poging eindelijk
Nice, veel succes 8-)
René Verheij
Pop
Berichten: 199
Lid geworden op: zo 19 jan 2025, 00:07

Bericht door René Verheij »

Elias schreef: ma 21 apr 2025, 20:55 Gisteren heb ik mijn zaagmeel gemengd en het voelde toch eerder aan de koude kant. Is dit normaal en moet het gewoon nog wat opstarten? Zoniet, doe ik er dan wat meer gist in om het weer op gang te krijgen?
René Verheij schreef: ma 21 apr 2025, 17:20 Hier ook 1e poging eindelijk
Nice, veel succes 8-)
10 gram gist lijkt me meer dan voldoende het behoort inderdaad te broeien .

Wij hebben dit toegevoegd halve theelepel in combinatie met 1kilo tarwezemelen en theelepel natuurlijke gist op 4kilo briketten en 10L water
Bijlagen
20250421_165616.jpg
20250421_165616.jpg (93.16 KiB) 129 keer bekeken
Plaats reactie