
eerste poging om flake soil te maken
eerste poging om flake soil te maken
Zoals in de titel al gezegd, ben ik een eerste poging begonnen om flake soil te maken. Ik volg een recept van richardsinverts. 10 liter zaagmeel (in mijn geval 2 houtbriketten), 200 gram bloem, 50 gram suiker, en 10 gram gist. ik ben blij dat ik maar 2 briketten gebruikt heb want ze zetten enorm uit en ik heb momenteel maar 1 bak beschikbaar. en deze zat met 2 briketten helemaal vol. Ik heb hier op het forum ergens iets gezien van in het zaagmeel gaten te prikken met een bezem of iets dergelijks wat ik eerst ook heb gedaan maar het recept dat ik volg doet dit niet dus heb ik ze terug dicht gemaakt. (de foto is nog van daarvoor). maar wat denken jullie dat ik best doe? ik heb de bak nu in onze serre gezet waar het nu toch al vrij warm word en in de zomer word dit nog meer dus ik denk dat dat wel goed is. Nu ga ik de bak dus voor een week met rust laten volgens het recept en vervolgens ga ik het om de 2/3 dagen mengen. hopelijk lukt het maar zoniet, ik heb nog 10 briketten over dus zeker genoeg om het opnieuw te kunnen proberen 

- Bijlagen
-
- zaagmeelmix flake soil.jpg (69.78 KiB) 172 keer bekeken
Wat voor briketten gebruik je (merk en samenstelling)?
-
- Pop
- Berichten: 199
- Lid geworden op: zo 19 jan 2025, 00:07
Ik snap alleen niet waarom er suiker in moet?
En elke dag mixen is beter tegen het rottingsproces 2 maanden lang. Het behoort naar sterke wijn/gistlucht te ruiken en geen ammoniaklucht want dan is het einde oefening.
Orders van vrouwe professor hiero
Wel supergaaf dat je het probeert trouwens .
Het is bij ons ook allemaal nog proefondervindelijk.
En elke dag mixen is beter tegen het rottingsproces 2 maanden lang. Het behoort naar sterke wijn/gistlucht te ruiken en geen ammoniaklucht want dan is het einde oefening.
Orders van vrouwe professor hiero

Wel supergaaf dat je het probeert trouwens .
Het is bij ons ook allemaal nog proefondervindelijk.
ruf briketten van de aveve. ik weet niet zeker welk hout het precies is maar het is wel loofhout en er zitten ook geen chemische bindmiddelen in dus ik denk dat ze wel ok zijn.
ik weet eigenlijk ook niet waarom er suiker in gaat maar ik heb gewoon het recept gevolgd. maar ik ga het inderdaad om de 2 dagen al mengen aangezien de meeste bronnen die ik vond (inclusief dit forum) dit aanraden.René Verheij schreef: vr 18 apr 2025, 17:31 Ik snap alleen niet waarom er suiker in moet?
En elke dag mixen is beter tegen het rottingsproces 2 maanden lang. Het behoort naar sterke wijn/gistlucht te ruiken en geen ammoniaklucht want dan is het einde oefening.
Orders van vrouwe professor hiero![]()
Wel supergaaf dat je het probeert trouwens .
Het is bij ons ook allemaal nog proefondervindelijk.
-
- Pop
- Berichten: 199
- Lid geworden op: zo 19 jan 2025, 00:07
Ben benieuwd hoop op goede ervaringen.
Blijft altijd spannend of het lukt.
Wie niet waagt wie niet wint

Blijft altijd spannend of het lukt.
Wie niet waagt wie niet wint
-
- Pop
- Berichten: 199
- Lid geworden op: zo 19 jan 2025, 00:07
Hier ook 1e poging eindelijk
- Bijlagen
-
- Screenshot_20250421_172050_Gallery.jpg (99.53 KiB) 133 keer bekeken
-
- 20250421_143956.jpg (83.3 KiB) 133 keer bekeken
Gisteren heb ik mijn zaagmeel gemengd en het voelde toch eerder aan de koude kant. Is dit normaal en moet het gewoon nog wat opstarten? Zoniet, doe ik er dan wat meer gist in om het weer op gang te krijgen?

Nice, veel succes

-
- Pop
- Berichten: 199
- Lid geworden op: zo 19 jan 2025, 00:07
10 gram gist lijkt me meer dan voldoende het behoort inderdaad te broeien .Elias schreef: ma 21 apr 2025, 20:55 Gisteren heb ik mijn zaagmeel gemengd en het voelde toch eerder aan de koude kant. Is dit normaal en moet het gewoon nog wat opstarten? Zoniet, doe ik er dan wat meer gist in om het weer op gang te krijgen?
Nice, veel succes![]()
Wij hebben dit toegevoegd halve theelepel in combinatie met 1kilo tarwezemelen en theelepel natuurlijke gist op 4kilo briketten en 10L water
- Bijlagen
-
- 20250421_165616.jpg (93.16 KiB) 124 keer bekeken