Als gevolg van de Mecynorhina torquata immaculicollis imago's die momenteel uitkomen, loop ik al een paar dagen rond met een vraag in mijn hoofd. Wat ik me namelijk afvraag is of er bij deze (en vergelijkbare soorten) een verschil in cyclusduur bestaat tussen mannen en vrouwen.
De reden dat ik me dit afvraag is omdat ik het idee heb dat mijn M.t.i., ondanks dat ze individueel zijn opgekweekt, op de een of andere manier reguleren wanneer ze uitkomen. Ik begon met 11 larven van deze soort. Een dikke maand geleden kwam het eerste koppel uit de verpopping en de afgelopen week zijn in een enkele lichting nog eens een man en vier dames uit de pop gekomen en de rest gaat de komende dagen uitkomen. Het lijkt dan ook dat ze perfect getimed uitkomen, ondanks dat ze waarschijnlijk niet allemaal even oud zijn.
Wat me bovendien opvalt is dat de vrouwen best mooie afmetingen hebben met hun 55-60 mm. De heren zijn echter van hetzelfde formaat, wat ik voor Mecynorhina mannen toch wat aan de kleine kant vind.
Kan het zijn dat de mannen, normaal gesproken wat langer over hun cyclus doen dan de vrouwen, waardoor ze in het wild vaak een stuk groter worden? Bij Dynastes hercules ssp. zie je bijvoorbeeld dat bij individueel opkweken de mannen aanzienlijk langer over hun cyclus doen dan de vrouwen en wanneer je ze samen zet verpoppen ze ook gelijktijdig.
Ik twijfel er ten zeerste aan of er daadwerkelijk iets gaande is en ik acht de kans groot dat het gewoon toeval is. Maar het grote formaat van de vrouwen en het kleine formaat van de mannen in combinatie met de perfect getimede verpopping roept toch vragen op.
Wie weet kan iemand me daar iets over vertellen
