
1 Een kever in rustfase eet niet en doet ook zo min mogelijk. Hij zit of nog lekker in zn cocon op kleur te komen en uit te harden of hij zit lekker veilig onder het substraat verborgen.
2 Welk Larve stadium (L1-L2-L3) is hij/zij ? Het kan zijn dat het nog een jonge larf is, het kan zijn dat hij slechte voeding heeft gehad en dus wat ondervoed en of onderontwikkeld is, en het kan zijn dat je weegschaal het niet helemaal lekker doet of niet precies genoeg is. Post anders even een foto van de larf incl eentje van zijn kop.
3 lengte, breedte en hoogte. Ofwel hoe groot is de bak waarin ze zitten.
4 Dat raampje zetten ze open als ze het te warm krijgen...


5 Nee bladhumus is de laag rotte blad snippers die je onder de laag intacte vers gevallen bladeren vind. Als je het bladhumus thuis wat verder droogt en eventueel verder vermaalt evt met onbespoten grond mengt en klaar maakt dan noem je het bladsubstraat. De grond moet echt onbespoten en het liefst onbemest zijn maar let op het is geen voedsel voor larven. Je gebruikt het enkel om beter vocht vast te houden en het substraat wat luchtiger te maken. Hetzelfde geldt voor het rot wit hout. Zodra het als eten klaargemaakt is noem je het (wit)houtsubstraat. Gemengd bladhumus met een beetje hout noem je dan blad/houtsubstraat. Of als er meer hout dan blad door zit hout/bladsubstraat 6 Ja maar het moet wel rot wit hout zijn. Je kunt een aantal grotere stukken en of stronkjes neer leggen maar er moet zeker ook fijn gemalen/verpulverd rot wit hout bij zitten. Hoe fijner hoe beter. Daar bovenop kun je het bladsubstraat doen. Zo hou je je vochtigheid goed vast en de larven mixen het zelf wel een beetje door elkaar over het algemeen. Hier een voorbeeld van rot wit hout maar let op ! Deze stam Berkenhout is weer niet geschikt voor Dynastes maar even ter illustratie van hoe geschikt rot hout eruit ziet. Voor Dynastes kun je beter Eiken hout nemen of flake soil. 7 Uiteraard mag alles, iedereen kweekt naar eigen inzicht. Wat bij de een goed werkt hoeft niet automatisch bij de ander goed te werken. En soms neem je met minder of anders kweken genoegen omdat het je beter uitkomt. Bij mij staan de bakken in de zomer ook warmer dan de ideale temperatuur, daar is niets aan te doen. Over het algemeen geldt dat hoe warmer de larven staan, hoe sneller hun cyclus van ei tot imago gaat. Dit betekend wel dat hoe sneller de cyclus gaat, hoe minder tijd de larf heeft om te eten / voedingsstoffen binnen te krijgen en aan te spekken. Het eindresultaat zal waarschijnlijk een iets kleinere imago of een iets kleinere hoorn zijn. Dat is een beetje wat ik bedoel met wat minder genoegen nemen.