Hmm zo beginnen alle entomologen.

Eerst de grotere soorten, maar later gaan ze vaak toch ook de kleintjes doen.
Van nederlandstalige boeken ken ik voornamelijk de boeken over loopkevers, daar zijn er wel wat van, sommige boeken zijn goedkoop 10-20 euro, andere zijn erg duur (tot 100 euro).
De nederlandstalige boeken die zeker de moeite waard zijn zijn "de loopkevers van Nederland en Vlaanderen" (jeugdbonduitgeverij) en deze is goedkoop.
Een wat duurder boek is "de Nederlandse loopkevers" (H. Turin). Dit boek is te koop op bol.com en kost daar nu 49,95. Deze is zeker de moeite waard, ik heb er enkele jaren geleden meer voor betaald. Het is een zeer goed mooi oen dik bek over alle loopkevers in Nederland, met veel informatie en verspreidingskaartjes. Er staat echter geen determinatie tabel in, en kan dus het beste gebruikt worden in combinatie met "de loopkevers van Nederland en Vlaanderen".
Deze boeken gaan ook over de zeer kleine loopkevers en dus iet enkel de grote. Daarnaast zijn loopkevers niet altijd even makkelijk op naam te brengen (de grote wel hoor).
Een boek dat enkel over de grote loopkevers gaat (carabus-soorten) is "the genus carabus in europe" (A. Synthesis). Dit is een prachtig boek met veel informatie, kaartjes en mooie foto's, echter dit boek is volledig Engelstalig en bovendien vrij duur (ongeveer 100 euro).
Naast loopkevers is er ook nog een nederlands boek over waterkevers, "de waterkevers van Nederland" (knnv), dit boek kost 20 tot 25 euro, het bevat een determinatietabel tot de soorten, en informatie per soort. Bij waterkevers zijn er een aantal grote en ook veel kleine soorten, het grote voordeel aan waterkevers is dat er veel minder soorten zijn dan loopkevers, en dat ze veel makkelijker op naam te krijgen zijn.
Al de boeken die ik hier opgenoemd heb heb ik zelf, dus als je er meer informatie over wil, vraag je het maar.
Kevin