Mecynorhina torquata ugandensis

Hier kun je de caresheets van diverse soorten vinden
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hansje Pansje
Beheerder
Beheerder
Berichten: 3663
Lid geworden op: za 28 nov 2009, 17:56

Mecynorhina torquata ugandensis

Bericht door Hansje Pansje » wo 07 mar 2012, 23:06

Mecynorhina torquata ugandensis

Ook wel genoemd:

Afmeting: ♂ 50-85 mm /♀ 45-60 mm

Herkomst: Kongo, Oeganda

Temperatuur: 20-28°C

Luchtvochtigheid: 60-80 %

Actieve periode: Dag actief

Cyclus ei tot imago: 12-18 maanden

Levensduur imago: 3-5 maanden

Voedsel imago: Fruit, Beetle jelly

Substraat larven: 70 % fijn blad substraat (eiken, beuken) / 30 % rot without

Toevoegingen: Groente zoals komkommer, doperwten. Fruit zoals appel, banaan. Andere toevoegingen zijn katten brokjes, koi korrels, gedroogde zijderupsen.

Vochtigheid substraat: Matig vochtig, niet te vochtig niet te droog. Als je een hand vol substraat dicht knijpt moet er een beetje vocht tussen je vingers verschijnen maar het mag niet tussen je vingers uit sijpelen. Als je je hand weer opent moet het een klompje met handafdruk blijven.

Aantal larven per 10 liter substraat: L1 max 10, L2 max 5, bij L3 1 op minimaal 5 liter (zie bijzonderheden).

Bijzonderheden: Vanaf L3 is het raadzaam de larven per stuk verder op te kweken omdat de larven elkaar nog weleens beschadigen. Houd je er toch meerdere bij elkaar zorg dan voor ruime behuizing zodat ze elkaar niet zo snel tegenkomen.

Gebruikersavatar
lous77
Pop
Berichten: 164
Lid geworden op: ma 25 jun 2018, 23:32

Re: Mecynorhina torquata ugandensis

Bericht door lous77 » do 28 mar 2019, 14:14

Gaan MTU's blij worden van (een deel) flake soil door het substraat? Iemand daar ervaring mee?
Ik heb er een paar die al te lang naar m'n zin op hetzelfde gewicht blijven hangen, maar ook geen interesse tonen in een kattenbrokje.

Gebruikersavatar
bas
Mecynorhina torquata ugandensis
Berichten: 564
Lid geworden op: do 15 nov 2012, 14:26

Re: Mecynorhina torquata ugandensis

Bericht door bas » do 28 mar 2019, 18:51

Hoi Marlous,

In principe zal dat geen probleem zijn. Keverlarven leven vooral van de afbraakproducten van plantaardige celwanden. Afhankelijk van de soort (en de bacteriën in hun spijsverteringsstelsel) zal daarbij de verhouding tussen blad- en houtmateriaal wat verschillen. Over het algemeen wordt bladsubstraat door veel kevers gegeten omdat dit relatief eenvoudig te verteren is. Houtmateriaal is wat stugger en vraagt wat meer verwerking om goed opgenomen te worden. Veelal moet het door schimmels (witrot) al flink stuk gemaakt zijn wil een larve er veel voedingsstoffen uithalen.

Flake soil wordt gemaakt van hout, maar dit wordt "kunstmatig" volledig afgebroken waardoor alle voedingsrijke verbindingen voor een larve voor het oprapen liggen. Vandaar dat veel soorten het prima doen op flake soil. Een deel hiervan door je substraat mengen kan dus zeker geen kwaad en waarschijnlijk komt het je larven ook ten goede.

Vergeet echter niet dat het zeker niet noodzakelijk is. Ook op enkel bladsubstraat (het liefst wel met wat witrot hout) kun je M.t.ugandensis prima opkweken tot groot formaat. Daar komt bij dat het wel eens voorkomt dat een larven een tijdje een groeistop hebben. Het is echt niet dat ze tijdens de larvale fase op constante wijze in gewicht toenemen. Soms gaat dat snel, dan weer langzaam, dan een maand of 3 niets. Een constant gewicht voor een aantal maanden is dus geen reden tot paniek. Zodra ze echter in gewicht afnemen is het een ander verhaal.

Je kan dus wat flake soil bijmengen als je het hebt. Het zal ze in ieder geval geen kwaad doen en misschien hebben ze wel baad bij die voedingsboost.

Succes!

Gebruikersavatar
lous77
Pop
Berichten: 164
Lid geworden op: ma 25 jun 2018, 23:32

Re: Mecynorhina torquata ugandensis

Bericht door lous77 » do 28 mar 2019, 19:04

bas schreef:
do 28 mar 2019, 18:51
Daar komt bij dat het wel eens voorkomt dat een larven een tijdje een groeistop hebben. Het is echt niet dat ze tijdens de larvale fase op constante wijze in gewicht toenemen. Soms gaat dat snel, dan weer langzaam, dan een maand of 3 niets. Een constant gewicht voor een aantal maanden is dus geen reden tot paniek. Zodra ze echter in gewicht afnemen is het een ander verhaal.
Bas, bedankt voor je uitgebreide uitleg, daar heb ik echt heel veel aan! Je laatste stukje vind ik vooral belangrijk om te weten, ik wist niet dat de groei kan fluctueren. Ik heb ze als groepje van 5 gekocht en ze kwamen allemaal gemiddeld een gram per week aan, totdat dat ineens stopte een maand geleden. 2 van de 5 zijn een gram afgevallen in de laatste 2 weken, dus ik denk inderdaad dat ik dan wat flake soil erdoorheen ga mengen bij alle vijf.

Plaats reactie