Pagina 1 van 1

temperatuur voor cyprolais

Geplaatst: za 24 mar 2012, 17:36
door willem
zojuist een startersset gekocht bij Peter en Annette op de Vivaria beurs in Nieuwegein. Mooi stand waar ik meteen enthousiast van werd.
het gaat om 6 larven van Cyprolais hornimani. Nu lees ik in de caresheet dat hij 20 - 26 graden nodig heeft. mijn kamer is maximaal 20 graden overdag en 15 's nachts. moet ik nu gaan bijwarmen? lampen lijken me niet handig voor de lichtschuwe larven. bodemverwarming wordt afgeraden vanwege uitdrogen substraat. of kunnen ze hier wel tegen
iemand advies?
dank, willem

Re: temperatuur voor cyprolais

Geplaatst: za 24 mar 2012, 19:09
door Barbara
Hallo Willem,

Als de kamer waar de larven zich bevinden overdag tenminste 20 graden is, is dat prima. Ook in de natuur schommelt de temperatuur dag en nacht. Alleen kunnen de larven in de natuur zelf bepalen waar ze het beste zitten, dat kan in een terrarium/bak niet, dus moeten we ze een beetje helpen.
Als je ervoor zorgen kan dat de bak 's nachts niet te snel z'n warmte verliest, bijvoorbeeld in een kast, dan gaat het ook nog wel goed hoor. Ook voldoende substraatvolume kan al heel veel schelen. Een groot volume koelt tenslotte minder snel af als een klein volume.
Vertrouw je het niet dan kun je tijdelijk voor de larven een warmere plek proberen te zoeken, zoals bijvoorbeeld de ruimte waar de verwarming/warm waterketel staat. Daar is het doorgaans toch wel iets warmer dan in huis.

Welkom op het forum en veel plezier met de nieuwe hobby.

Re: temperatuur voor cyprolais

Geplaatst: za 24 mar 2012, 20:08
door willem
dank barbara! wat gebeurt er eigenlijk als de dieren het koud krijgen? gaan ze dan trager groeien of sneller in popstadium of leggen ze snel het loodje?

Re: temperatuur voor cyprolais

Geplaatst: za 24 mar 2012, 20:11
door Hansje Pansje
Dag Willem, welkom :D Bij lagere temperaturen ontwikkelen de larven zich iets langzamer dan bij hogere temperaturen. Dat het snachts afkoelt is in de vrije natuur ook een feit. Je kunt ze evt in een "afhaal chinees bakje" doen en die op een iets warmere plek zetten zoals Barbera al opmerkte.

Re: temperatuur voor cyprolais

Geplaatst: za 24 mar 2012, 21:14
door Peter
Dag Willem, leuk dat je de weg naar ons forum hebt gevonden! Ik heb aan de antwoorden van Hansje Pansje en Barbara niets toe te voegen. Veel plezier met je kweek!! :D

Re: temperatuur voor cyprolais

Geplaatst: ma 26 mar 2012, 23:11
door jeroen
als ze te lang te koud zitten kunnen ze wel het loodje leggen

Re: temperatuur voor cyprolais

Geplaatst: di 27 mar 2012, 09:20
door Bahamut
15°C 's nachts? Dat voelt toch erg koud aan, zelfs voor een mens?