Pagina 1 van 1

Snelle MTU dood

Geplaatst: do 22 aug 2019, 22:38
door David
Met Cetonidae echt geen geluk hier...

Een man en 3 vrouwtjes MTU gekocht om toch wat feeling te krijgen met de kevers voor mijn larven verpoppen :) + een mooie zwarte vrouw en dit kleur had ik niet tussen mijn larven. Nu vorige week aangekomen, zeer actief en het mannetje ook :) en veel banaan en jelly gegeten. Nu zitten er 2 blauwe vrouwtjes samen het met het mannetje in een terrarium in mijn living nog altijd lekker actief (al zijn de vrouwtjes snel gaan graven!

Mijn zwart vrouwtje individueel in een bak gezet (25 liter), met jelly en die ligt nu 2 dagen later dood... kopje onder het substraat alsof ze plots is gestorven toen ze zich wou ingraven. Iemand een idee?

Temperatuur wel 23 a 24 graden, substraat blad + flake een 20cm, vochtigheid gelijk als bij de larven. Wel (nog) geen licht aanwezig... Het vrouwtje voelt nog zwaar aan, een 3 tal weken actief en geen uiterlijke beschadigingen.

Voornamelijk, als ik iets verkeerd doe wil ik de rest niet kwijtspelen...

Re: Snelle MTU dood

Geplaatst: do 22 aug 2019, 22:45
door Lous
Weet je zeker dat ze dood is?

Re: Snelle MTU dood

Geplaatst: vr 23 aug 2019, 08:55
door Mirkku
Misschien gewoon ouderdom? of weet je zeker dat je een jong vrouwtje gekocht hebt?

Re: Snelle MTU dood

Geplaatst: vr 23 aug 2019, 17:35
door David
Zeker dat ze jong is niet (al lijkt ze nergens geen tekenen van ouderdom te tonen (gewicht en pootjes bv)), zeker dat ze dood is wel

Re: Snelle MTU dood

Geplaatst: vr 23 aug 2019, 18:55
door Maurice
Mooi klote

Re: Snelle MTU dood

Geplaatst: vr 23 aug 2019, 19:10
door Lous
David schreef: vr 23 aug 2019, 17:35 Zeker dat ze jong is niet (al lijkt ze nergens geen tekenen van ouderdom te tonen (gewicht en pootjes bv)), zeker dat ze dood is wel
Het is mij ook wel een enkele keer gebeurd dat er één net vanuit de pop doodgaat. Gewoon pech denk ik.

Re: Snelle MTU dood

Geplaatst: za 24 aug 2019, 23:40
door David
Zou ze 'verstopt' kunnen zitten, ze heeft wel enkele dagen bij het mannetje gezeten in een ruime bak maar met weinig substraat. Geen eitjes kunnen leggen en toch bevrucht?

Re: Snelle MTU dood

Geplaatst: di 27 aug 2019, 22:46
door Arnwald
Heb ook eens een MTU op een beurs gekocht die zich een dag (of zelfs maar enkele uren later) dood vloog. IK heb een groot terrarium met veel licht en dan gaan ze graag vliegen maar bij de eerste vlucht botste deze al tegen de achterwand en het was afgelopen.

Re: Snelle MTU dood

Geplaatst: wo 25 sep 2019, 11:44
door Bahamut
Hoi David,

Ik pik dit hier net op... Zou het kunnen dat ze eigenlijk te vers was of nog niet actief?

Indien wel, kan het zijn dat je te vroeg gevoederd hebt. Voedsel bij kevers in diapause plaatsen is eigenlijk not done omdat er risico is op vroege sterfte. Geen idee wat de trigger is; ik vermoed een soort schimmel die zich begint te vormen bij het "onaangeroerd" jellycupje/stuk banaan of gewoonweg het feit dat de kever "geforce-fed" wordt en dit niet accepteert.
Hetzelfde met een vrouw in diapause samen zetten met een actieve man: 9 kansen op 10 sterft het vrouwtje door te vroege paring.

Ik heb dit zelf ook een aantal keren meegemaakt en daarom wacht ik nu tot de kevers echt actief worden alvorens te gaan voederen.

Hopelijk heb je hier iets aan.

Groeten,
Tom

Re: Snelle MTU dood

Geplaatst: wo 25 sep 2019, 21:02
door David
Zeker interessant om te horen, normaal was ze zeker al actief maar het is altijd mogelijk dat ik daar een fout gemaakt heb...