Mijn kweekruimte
Mijn kweekruimte
Ik weet eigenlijk niet of dit bij "Kweken" of bij "Huisvesting" hoort, maar goed ik doe het toch hier.
Op aanvraag van enkele collega’s wil ik hiermee bondig tonen hoe ik kweek (substraat, dozen, ...).
Dit is mijn kweekruimte, een nogal vrij bescheiden kamer met veel dozen met larven in. De meeste emmers hebben een inhoud van tussen de 6 en 10 L. De vierkante dozen hebben een inhoud van 5,7 L.
De meeste dozen zijn vrijwel volledig gevuld (de hoogte van het substraat is erg belangrijk opdat een larf zich goed kan voelen in zijn omgeving).
Dit zijn enkele dozen met volwassen kevers in. Deze bevinden zich in diapauze en van zodra ze actief worden komen ze samen in grote kweekdozen van 20 tot 70 L.
Het substraat is voornamelijk eiken/beukenblad-humus uit het bos. Hiernaast gebruik ik eikenhout (met een percentage beuk), fijngemalen via een hakselaar (wordt sneller opgenomen door de larven). Het hout komt steeds onderaan te zitten in de larvenbakken bedekt door een stevige laag substraat (ongeveer 50/50). Af en toe laat ik ook een grote stronk in het diepste gedeelte van de bak toe (vooral bij meerdere L3 larven in een grote bak).
Hoe ik het substraat vind, zal ik hier nog posten (ik moet morgen zowiezo langs het bos).
Op aanvraag van enkele collega’s wil ik hiermee bondig tonen hoe ik kweek (substraat, dozen, ...).
Dit is mijn kweekruimte, een nogal vrij bescheiden kamer met veel dozen met larven in. De meeste emmers hebben een inhoud van tussen de 6 en 10 L. De vierkante dozen hebben een inhoud van 5,7 L.
De meeste dozen zijn vrijwel volledig gevuld (de hoogte van het substraat is erg belangrijk opdat een larf zich goed kan voelen in zijn omgeving).
Dit zijn enkele dozen met volwassen kevers in. Deze bevinden zich in diapauze en van zodra ze actief worden komen ze samen in grote kweekdozen van 20 tot 70 L.
Het substraat is voornamelijk eiken/beukenblad-humus uit het bos. Hiernaast gebruik ik eikenhout (met een percentage beuk), fijngemalen via een hakselaar (wordt sneller opgenomen door de larven). Het hout komt steeds onderaan te zitten in de larvenbakken bedekt door een stevige laag substraat (ongeveer 50/50). Af en toe laat ik ook een grote stronk in het diepste gedeelte van de bak toe (vooral bij meerdere L3 larven in een grote bak).
Hoe ik het substraat vind, zal ik hier nog posten (ik moet morgen zowiezo langs het bos).
- Hansje Pansje
- Protaetia speciosissima
- Berichten: 3763
- Lid geworden op: za 28 nov 2009, 17:56
Een kijkje in de keuken van een michellin kok ! Gaaf !
wow ik wil ook zoveel bakjes, maar hoe kan je nou bij de achterste onderin om grond te vervangen ofzo?
Omdat mijn humus niet top is, ben ik benieuwd naar het vervolg.
Koen schreef:wow ik wil ook zoveel bakjes, maar hoe kan je nou bij de achterste onderin om grond te vervangen ofzo?
Ik doe de vervanging ongeveer om de maand en half. Hierbij moeten de voorste bakken verplaatst worden om aan de achterste te geraken.
Het is altijd leuk eens de werkwijze van een ander te zien.
"A picture speaks a thousand words."
"A picture speaks a thousand words."
An inordinate fondness of beetles.
Mooi hoor!!!
Pffffff, erg onder de indruk!
Tevens blijkt hieruit ook wel weer het verschil tussen de michellin kok en de amateurkok
Pffffff, erg onder de indruk!
Tevens blijkt hieruit ook wel weer het verschil tussen de michellin kok en de amateurkok
Je eigen gras is groener dan je denkt
Ik begrijp het wel als je amateurkok wil blijven, zoveel bakken! Toch wil ik wel michelin kok worden.Petra schreef:Mooi hoor!!!
Pffffff, erg onder de indruk!
Tevens blijkt hieruit ook wel weer het verschil tussen de michellin kok en de amateurkok
zo tom je bent goed bezig
pas maar op want ik ga je opvolgen
maar het is erg leuk om te zien hoe je dit allemaal voorbereid
erg handige informatie
pas maar op want ik ga je opvolgen
maar het is erg leuk om te zien hoe je dit allemaal voorbereid
erg handige informatie
0.0.4 dynastes satanas
0.0.2 dynastes hercules morishimai
0.0.2 dynastes hercules morishimai
Tof om te horen Romano!
Ik moet je wel zeggen dat op deze schaal kweken toch wel wat tijd in beslag neemt iedere maand en half (een aantal uurtjes het bos in om substraat en hout te verzamelen, een aantal uurtjes in de kweekruimte om het substaat te vervangen...).
Ben trouwens gisteren nog even langsgeweest bij het bos in mijn buurt.
De eik is in de winter typisch te herkennen aan zijn grillige schorsstructuur alsook de vrij kronkelende zijtakken:
Het bladerdek (beuk en eik):
Hieronder ligt dan de fijne humus laag (hier reeds voor een deel weggeschept):
Witrot houtstronken vind je her en der; kwestie van een beetje zoeken!
Ik moet je wel zeggen dat op deze schaal kweken toch wel wat tijd in beslag neemt iedere maand en half (een aantal uurtjes het bos in om substraat en hout te verzamelen, een aantal uurtjes in de kweekruimte om het substaat te vervangen...).
Ben trouwens gisteren nog even langsgeweest bij het bos in mijn buurt.
De eik is in de winter typisch te herkennen aan zijn grillige schorsstructuur alsook de vrij kronkelende zijtakken:
Het bladerdek (beuk en eik):
Hieronder ligt dan de fijne humus laag (hier reeds voor een deel weggeschept):
Witrot houtstronken vind je her en der; kwestie van een beetje zoeken!